piątek, 6 października 2017

Sofrito - hiszpański tradycyjny sos pomidorowy

Sofrito nie jest niczym innym jak tradycyjnym sosem pomidorowym powstałym poprzez przesmażenie aromatycznych składników na oliwie. W Hiszpanii używany jest do ryżu czy jajek, ale także jako baza do wielu potraw (np. świetnie się nadaje jako dodatek do farszu do Empanadas, czy do Ryżu po kubańsku). Niektórzy przygotowują go wcześniej aby 3-5 dni odstał w lodówce przed wykorzystaniem. Nadaje się również do porcjowania w woreczki i zamrożenia. W zależności od regionu, wykorzystane składniki nieco różnią się od siebie.

Składniki
-2 puszki krojonych pomidorów
-1 podłużna zielona papryczka (nieostra)
-średnia cebula
-2 ząbki czosnku
-3 łyżki oliwy z oliwek
-łyżeczka suszonej słodkiej papryki

Przygotowanie 
Cebulę i czosnek drobno posiekać. Paprykę pokroić na małe kawałki (ok. 0,5cm). Oliwę rozgrzać na dużej patelni, zeszklić na niej cebulę. Dodać pokrojoną paprykę i smażyć na małym ogniu ok 5 minut. Dodać czosnek i smażyć kolejną minutę. Cały czas mieszając, ważne jest by warzywa się nie przypaliły.
Na patelnię wylać pomidory i dodać słodką paprykę.  Całość wymieszać i smażyć 10-15 min do zredukowania płynu.

Wartość energetyczna (100g)
Energia: 55,63 kcal
Tłuszcz: 3,59g
Białko: 1,17g
Węglowodany: 3,96g


Smacznego :)

10 komentarzy:

  1. Lubię takie sosy do makaronów, ale także i do mięsa na kanapki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię sosy na bazie pomidorów. Są pyszne do makaronów. Wystarczy dodać parmezan :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Prosty i pyszny przepis- połączenie idealne :)
    Zapraszam w wolnej chwili: https://smilingshrimp.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. ale pyszny pomysł! <3 lubię takie sosy do makaronów robić i kasz! :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam domowe sosy do makaronów, pakuję je do słoiczków i mam na zimę, te sklepowe mogą się schować!

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo ciekawy pomysł, w szczególności, że często robię różnego rodzaju dania z sosami :-)

    OdpowiedzUsuń

Gazpacho

Ze względu na to, że mam przyjemność grzać się w prawie 30 stopniach nie proponuję dziś rozgrzewających zup czy sytych energetycznych gulasz...