wtorek, 5 września 2017

Tosty jajeczne z boczkiem i papryką

Tosty powstały spontanicznie w ramach szybkiego pomysłu na sobotnie śniadanie. Z idealnie ciągnącym serem. Dobrze smakują polane keczupem lub innym ulubionym sosem. 

Składniki (2 porcje):
- 2 duże kromki pszennego chleba
- 100 g boczku
- pół papryki
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 jajka
- 30 g startego żółtego sera
- sól, pieprz

Przygotowanie
Olej rozgrzać na patelni. Wsypać drobno pokrojony w kostkę boczek. Podsmażyć. Paprykę pokroić w drobną kostkę.
Z kromek chleba wyciąć środki tak, by pozostała skórka. Boczek z papryką uformować w 2 "kupki" tak, by zmieściły się w skórki od chleba. Jajka rozbić, doprawić solą i pieprzem. Zalać nimi paprykę i boczek w chlebie. Podsmażyć aż się zetnie. Posypać serem żółtym, przykryć środkami kromek. Poczekać chwilę aż ser zacznie się rozpuszczać. Delikatnie przewrócić na drugą stronę. Podsmażyć aby chleb się trochę zrumienił. Podawać ciepłe.

Wartość energetyczna (1szt ok. 175g)
Energia: 394,4 kcal
Tłuszcz: 26,9 g
Białko: 19,5 g
Węglowodany: 18,5 g

Smacznego :)

1 komentarz:

Śledzie po kaszubsku

Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...